AS KRAMAR
Početna
Novosti
Vijesti iz BiH
Testovi
Intervju
Zakoni u prometu
Obvezna oprema u BiH
Zaštita automobila
Formula 1
Arhiva
mreza
AO Leko
Auto informacije
Auto kuće
Auto servisi
Auto dijelovi
Auto otpadi
Auto praonice
Rent-a-car
Auto škole
Auto prevoznici
Špediteri
Osiguravajuće kuće
Taxi služba
Vučna služba
Benzinske crpke
Turističke agencije
      >>Dodaj upis
Facebook

Pitajte nas...
Djevojka tjedna
Maja
Zanimljivi klipovi...
 
Vozila na plin u BiH ne mogu proći tehnički pregled PDF Ispis E-mail
ImageVozači brojnih američkih automobila na području BiH te oni koji su u svoje limene ljubimce ugradili plin imaju mnogo razloga za zabrinutost. Broj automobila proizvedenih za američko tržište zbog niz pogodnosti, poput slabljenja američkog dolara te . . .
 
 
. . . time mnogo nižih cijena nekih automobila u usporedbi s istima proizvedenim za europsko tržište, u posljednje se vrijeme enormno povećao na bh. cestama.

S druge strane, zbog poskupljenja naftnih derivata osjetno je poskupjela i ugradnja plinskog pogona u automobile. Nerijetka je i kombinacija da u automobilu proizvedenom za američko tržište nakon uvoza u BiH bude ugrađen i plin.
 
Večernji list piše kako vlasnici takvih automobila imaju dvostruko više razloga za zabrinutost. Naime, bh. propisi nisu regulirali to područje pa, prema valjanim zakonima i propisima, automobili s ugrađenim plinom u BiH ne bi mogli proći tehnički pregled jer propisi jednostavno ne poznaju plin kao pogonsko gorivo te se stoga ni u prometnoj dozvoli ne može navesti da je u automobil ugrađen plin.

Što se tiče vozila namijenjenih američkom tržištu, ona se u nekim bitnim detaljima razlikuju od onih za područje Europe, a razlike su i u svjetlosnoj signalizaciji, zaustavnom sustavu (kočnice), neusklađene su i SI-mjere (colovi i si.), razlike su u sigurnosnom sustavu, količini ispušnih plinova itd.
 
No, tu se ponovno javlja bh. problem - donesen je Pravilnik o homologaciji vozila (usklađivanju) te je određeno da će se u roku mjesec dana raspisati natječaj za izbor institucije na državnoj razini zadužene za rješavanje u tom području, ali od toga zasad ništa.

Fuad Klisura s Instituta za privredni inženjering iz Zenice, inače zadužen za nadzor rada stanica za tehnički pregled, istaknuo je za Večernji list da će se cjelokupan proces najvjerojatnije razvući do 2010., ali ipak će sve na kraju biti obavljeno.

Tada će, ističe Klisura, vlasnici vozila proizvedenih za američko tržište morati platiti mnogo novca kako bi svoja vozila uskladili s pravilima koja se naslanjaju na ona što vladaju na europskom području.
 
 Image
Problemi očekuju vlasnike automobila uvezenih iz SAD-a

Ovisno o tipu i modelu vozila, neki će vlasnici, mišljenja je Klisura, za usklađivanje morati platiti i do 10.000 KM. Što se tiče vozila na plin, i tu je potrebno zakonski urediti stvari te odrediti tko uopće može ugraditi plin te, naravno, biti odgovoran u slučaju nesreće s takvim vozilom.
 
Autoportal.ba / V.l.
 
 
« Prethodna   Sljedeća »
LLumar
Anketa
Na more idem:
 
Stanje na putevima
Stanje na cestama
nikica
Zovko osiguranje
 
mreza wisp
Izdvojeni oglasi
Volkswagen Golf
2009
12 900.- KM
Auto oglasi
Pregledaj oglase
Dodaj oglas
Pretraživanje oglasa
Proizvođač
Model
Godina -
Gorivo
Zadnji testovi
article thumbnailVozili smo: Audi A7 Sportback 3,0 TDI Quattro S-tronic

Gospodar prstenova je bio čest naziv za zadnji novitet koji je Audi pustio u prodaju. Još jedan od dokaza kako kriza nije napadala segment luks [ ... ]


article thumbnailTest: Audi A1 1.4 TFSI

Zahvaljujući ovlaštenom partneru za Audi i Volkswagen Jelić Auto Mostar tokom proteklog tjedna vozili smo najnoviji Audi A1 - "sljedeći ve [ ... ]


Vrijeme
Mostar
7°C
Mostar 7°C | Sarajevo 0°C | Tuzla 5°C | Banja Luka 1°C
Via Michelin
Via Michelin